Цени на бънджи скокове
График и разписание на скоковете
Поръчай твоя скок сега!

Обадете се сега!

0878 055 077

Скоковете на Витиня не се осъществяват :(

 

 

 

За 2020 – Заради ремонтните дейности на магистралата не е разршено провеждането на бънджи скокове от моста Витиня.

И така и така ти се скача с бънджи, защо не си избереш ПРОХОДНА или КЛИСУРА?

Ако все пак се появи възможност за организиране на бънджи събитие, ние ще напишем за това във Фейсбук страницата ни

https://www.facebook.com/bungeeclubbg/

 

 

 


В прохода Витиня, на 42 км. от София, се намира най-високият мост, от който се правят бънджи скокове в България – 120м.

  • Височина на моста – 115м.
  • Разстояние от София/ Пловдив – 43/178км
  • Цена за скачане от Витиня — на място 80лв, с резервация 70лв, с предварително закупен ваучер – 60лв
  • Паркирането е в двата края на моста, но не на самия мост
  • Не оставяйте ценни вещи в колите

Submit your review
1
2
3
4
5
Submit
     
Cancel

Create your own review

Бънджи скок Витиня
Average rating:  
 0 reviews

Едно уникално място за бънджи скокове на Балканите, заобиколено от планини и красива гора. Гледката, която се разкрива от мястото за скачане е невероятна и, въпреки че полетът отнема едва няколко секунди ще са ви необходими много нерви, за да преодолеете страха и да се отдадете на 100км/ч свободно падане.

Предлагаме организиран транспорт в двете посоки, с миниван или микробус. Цените уточнявайте при запитване.

Условия

  • Тандемни скокове не се правят
  • Вързването е само за краката
  • Паркирането е в края на моста

Ако сте достатъчно смели, за да се изправите срещу страховете си, заповядайте! Защото при нас страховете се превръщат в забавление.

Как да стигнем до Витиня?

Мостът, от който се правят най-дългите бънджи скокове в България се намира на магистрала извършват бънджи скоковете до Витиня се намира на магистрала Хемус на 43км. от София и 178км от Пловдив.

Лесно ще познаете къде трябва да спрете, защото мястото е на самата магистрала. Вероятността да се объркате е много малка, защото през по-голямата част на активния сезон на моста е пълно с хора, които са отишли да се изправят срещу страховете си.

От София до Витиня

За да стигнете от София до Витиня трябва да излезете на магистрала Хемус и да се движите в посока Варна. След около 43км ще видите мост /хора/група (от ляво дясно-къде)

 

Ако пътувате от Пловдив може да избирате измежду няколко маршрута, за да стигнете до прохода Витиня. Най-бързият (1час и 40 мин) е през магистрала Тракия посока София, след което трябва да минете по околовръстното, за да се прекачите на магистрала Хемус.

 

Подробно за Витиня

Историята на района на Витиня е древна, свързана още с периода на траките и римляните. През тези периоди проходът е бил използван като удобен път за пресичане на района. В тракийски времена тук обитавали траки от племето меди, наричани още медовитини. Към тях принадлежал Спартак. Медите населявали и областта Витиня в Мала Азия, от която произхождал Климент Охридски. В района на Ботевград тракийско селище съществувало в 5 в. пр.н.е. От този период са открити находки: керамика, оръдия на труда и оброчна плоча от мрамор, с образа на Тракийския конник. От римско време са открити фрагменти от пътна колона с надпис; смята се, че колоната е от 4 в пр.н.е.

Поради близостта на римския път жителите на селището се преместили навътре в гората и основали село Зелин. По-късно тук се заселили славяни. През втората половина на 19 век селото се изместило отново в котловината. Някои от жителите започнали да отглеждат соколи за нуждите на султана. През 19 век, в 1866 г., през селото, наречено тогава Самунджиево, е прокарано шосето Русе – София, стратегически военен път, преминаващ през Витиня. Мидхат Паша обявил Самунджиево за град с името Орхание. Жителите на града взели дейно участие в Априлското въстание.

В чест на Ботевите четници, водили в района сражение с османците, на 1 декември 1934 г. градът получил името Ботевград. През 1934 г. през Витиня бил прекаран и първият автомобилен път.
Проходът Витиня се намира в Западна Стара планина, на 40 км от София. Височината му е 970 м. От двете страни се издигат Етрополската планина и връх Мургаш. От северната и от южната страна Витиня е ограден от долините на реки: Бебреш на север и Макоцевска река на юг. В съседство със седловината преминава автомагистрала „Хемус”.

Пътният тунел Витиня е първият тунел по автомагистралата по пътя от София, с тръби дълги по 1125 м и площ на сечението на всяка тръба 86 кв.м. Мостът на Витиня се използва за бънджи и BASE скокове.
Мостът на Витиня е построен, използвайки технологията на конзолно бетониране. Отворът му е най-големият сред отворите на масивните мостове в страната, 140 м. Строителството на моста е започнато през 1984 г. Мостът е завършен през 1999 г. Той носи името Бебреш и е най-високият на Балканския полуостров, достигащ височина 1050 м. Преминаващите по маршрута Ком – Емине могат да отседнат в Туристическа спалня Витиня, разположена на 950 м надморска височина, чийто капацитет е 20 места. От района на Витиня, следвайки маркирани пътеки, могат да се посетят хижите Мургаш и Чавдар, съответно на 5 и 4 часа път.

В близост до Витиня и прохода Арабаконак се намира село Горно Камарци. Тук, в областта Арабаконак, се провежда ежегодно честване на 3 март. През Ботевград, разположен в едноименната котловина, в близост до Витиня, преминава Стара река, приток на р. Калница. Градът е известен с чешмите си, от които тече планинска вода. В района, в местността Зелин, се намира голяма сграда, служеща за зелено училище. Местността е известна и с така нареченото Жабешко блато, обхващащо мочурлива поляна, в което планинските жаби се размножават в началото на февруари.